Kukbuk
Kukbuk

Semifreddo wiśniowe z bezami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut + 5 godzin chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
warstwa wiśniowa:
wydrylowane wiśnie
1,5 szklanki
cynamon
0,5 łyżeczki
cukier
1-2 łyżki
warstwa bezowa:
jajko
3 sztuki
cukier puder
100 g
sól
szczypta
schłodzona śmietanka 36%
350 ml
rum lub brandy
3 łyżki
pokruszone bezy
30 g + kilka do ozdoby

Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk

Krok 1

W rondelku zagotowujemy wiśnie, cynamon i cukier. Zmniejszamy gaz i gotujemy, aż owocowa masa nieco się zagęści. Zdejmujemy naczynie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie miksujemy wiśnie na gładką masę.

Krok 2

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru na kogel-mogel, a białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. W trzecim naczyniu ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy alkohol. Do śmietanki wlewamy kogel-mogel i delikatnie łączymy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i szybko, ale delikatnie, mieszamy całość. Na koniec wrzucamy do masy pokruszone bezy, mieszamy.

Krok 3

Keksówkę wykładamy folią aluminiową. Na spód wylewamy nieco zmiksowanych wiśni, a na nie 1/3 masy jajeczno-śmietanowej. Następnie znowu warstwę wiśniowego musu przekładamy masą bezową. Na wierzchu wylewamy pozostałą część wiśni. Kolorowe esy-floresy „rysujemy” w masie trzonkiem od łyżki.

Krok 4

Deser wkładamy na noc do zamrażarki. Wyciągamy go na pół godziny przed podaniem – nie może być mocno zmrożony. Semifreddo wydobywamy z naczynka, odwracając keksówkę do góry dnem. Przed podaniem posypujemy go pokruszonymi bezami.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk