Kukbuk
Kukbuk
Zimowe sałaty. Sałatka ze szpinaku z żółtym burakiem, ciecierzycą i mandarynką (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka ze szpinaku z żółtym burakiem, ciecierzycą i mandarynką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
żółty burak
2 sztuki
ciecierzyca z puszki
100 g
sól
1 łyżeczka
oliwa
2 łyżki
suszony tymianek
⅓ łyżeczki
mandarynka
2 sztuki
granat
1 sztuka
szpinak baby
100 g
kiełki ciecierzycy lub rzodkiewki
50 g
prażone migdały w płatkach
30 g
Dressing:
oliwa
4 łyżki
ocet balsamiczny
2 łyżki
skórka z mandarynki
1 sztuka
świeży imbir
1 cm
płynny miód
1 łyżeczka
sól
do smaku
czarny pieprz
do smaku
Marynata do buraka:
sok z mandarynki
1 sztuka
sok z cytryny
2 łyżki
miód
1 łyżeczka
ocet balsamiczny
1 łyżka
mielony kumin
⅓ łyżeczki
sól
szczypta
czarny pieprz
szczypta

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Buraka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 20 minut.

krok 2

Ciecierzycę odsączamy z zalewy. Dodajemy sól, oliwę i tymianek. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Buraka rozwijamy z folii aluminiowej i kładziemy obok ciecierzycy. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 20 minut.

krok 3

Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy w miseczce, odstawiamy na bok. W oddzielnym naczyniu łączymy składniki marynaty.

krok 4

Mandarynki bardzo dokładnie obieramy z błonek i rozdzielamy na pojedyncze kawałki. Z granatu wyłuskujemy pestki.

krok 5

Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Jeszcze ciepłego buraka marynujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

krok 6

Na talerz wykładamy szpinak, upieczoną ciecierzycę, marynowanego buraka, kiełki i mandarynki. Posypujemy pestkami granatu, prażonymi migdałami w płatkach i polewamy dressingiem. Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk