Sałatka ze szpinaku z żółtym burakiem, ciecierzycą i mandarynką
czas przygotowania: 45 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- żółty burak
- 2 sztuki
- ciecierzyca z puszki
- 100 g
- sól
- 1 łyżeczka
- oliwa
- 2 łyżki
- suszony tymianek
- ⅓ łyżeczki
- mandarynka
- 2 sztuki
- granat
- 1 sztuka
- szpinak baby
- 100 g
- kiełki ciecierzycy lub rzodkiewki
- 50 g
- prażone migdały w płatkach
- 30 g
- Dressing:
- oliwa
- 4 łyżki
- ocet balsamiczny
- 2 łyżki
- skórka z mandarynki
- 1 sztuka
- świeży imbir
- 1 cm
- płynny miód
- 1 łyżeczka
- sól
- do smaku
- czarny pieprz
- do smaku
- Marynata do buraka:
- sok z mandarynki
- 1 sztuka
- sok z cytryny
- 2 łyżki
- miód
- 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny
- 1 łyżka
- mielony kumin
- ⅓ łyżeczki
- sól
- szczypta
- czarny pieprz
- szczypta