Kukbuk
Kukbuk
Zimowe sałaty. Sałatka z soczewicy i pieczonej marchewki  (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z soczewicy i pieczonej marchewki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: fit
typ posiłku: obiad
marchewka
4 sztuki
oliwa
3 łyżki
ocet balsamiczny
2 łyżki
miód
2 łyżki
kurkuma
½ łyżeczki
świeży imbir
1 cm
czosnek
1 ząbek
czerwona soczewica
200 g
cukinia
½ sztuki
czerwona papryka
½ sztuki
sól
½ łyżeczki
natka pietruszki
½ pęczka
jogurt naturalny
3 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
czarny pieprz
do smaku

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Wkładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, miód, kurkumę oraz starte na drobnej tarce imbir i czosnek. Mieszamy. Marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 20 minut.

krok 2

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.

krok 3

W tym czasie cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Następnie smażymy warzywa na łyżce oliwy z dodatkiem soli. Siekamy natkę pietruszki.

krok 4

Upieczoną marchewkę lekko studzimy. Dwa kawałki blendujemy z jogurtem naturalnym na kremowy sos. Pozostałą marchew kroimy w kosteczkę.

krok 5

Ugotowaną soczewicę łączymy z pokrojoną marchwią i usmażonymi na patelni warzywami. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy pieprzem.

krok 6

Sałatkę układamy warstwami w słoiku na przemian z kremowym sosem. Wstawiamy do lodówki. Możemy również wymieszać warzywa z soczewicą, a sos umieścić w oddzielnej miseczce i polać nim sałatkę tuż przed jedzeniem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk