Kukbuk
Kukbuk
Zdrowa sałatka do pracy z soczewicą (fot. Ula Demczuk)

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 35 min
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
soczewica
1/2 szklanki
sól
do gotowania
orzechy laskowe
3 łyżki
pigwa
1 sztuka
miód
2 łyżeczki
masło
1 łyżka
oliwa
2 łyżki
ocet jabłkowy
1 łyżeczka
sól morska
szczypta
mielony pieprz
szczypta
roszponka
4 garści
feta
100 g

Przepis i zdjęcie: Ula Demczuk

krok 1

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzechy laskowe. 

krok 2

Pigwę kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Połówki owocu tniemy na cienkie półplasterki, smarujemy je miodem (1 łyżeczką). 

krok 3

Na patelni rozpuszczamy masło. Rozkładamy na nim plastry pigwy i karmelizujemy je na średnim ogniu do momentu, aż będą złociste.

krok 4

W słoiczku robimy winegret – wlewamy oliwę, ocet, dodajemy pozostały miód oraz sól i pieprz. Zakręcamy słoiczek i potrząsając nim energicznie, mieszamy dokładnie składniki sosu.

krok 5

Roszponkę myjemy, osuszamy i rozkładamy do miseczek. Wsypujemy soczewicę, na niej układamy plastry pigwy. Posypujemy posiekanymi orzechami i pokruszoną fetą. Na koniec skrapiamy winegretem.

inne przepisy z soczewicą:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk