Sałatka z mograbieh, dyni i oliwek z migdałami i kolendrą
czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
- SAŁATKA:
- dynia (lub inne sezonowe warzywa)
- 250 g
- oliwa
- do polania
- ziarna kminu rzymskiego (uprażone i zmielone)
- 1/2 łyżeczki
- nasiona kolendry (uprażone i zmielone)
- 1/2 łyżeczki
- suszone chili (uprażone i zmielone)
- 1/2 łyżeczki
- suszone płatki chili
- według uznania
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- kuskus olbrzymi (lub zwykły)
- 100 g
- roszponka (lub inna sałata)
- 50 g
- czerwona cebula
- 1/2 sztuki
- zielony groszek (ugotowany)
- 100 g
- zielone oliwki
- garść
- kolendra
- 1/2 pęczka
- migdały (uprażone i pocięte w płatki)
- 30 g
- DRESSING:
- oliwa
- 125 ml
- sok z cytryny
- 1 łyżka
- nasiona kolendry (stostowane i zmielone)
- 1 łyżka
- kmin rzymski (stostowany i zmielony)
- 1/2 łyżeczki
- kolendra (posiekana)
- garść
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku