Kukbuk
Kukbuk
sałatka z liśćmi wasabi, zdrowa kolacja, lekki obiad, wiosenna sałatka, sałatka z kiełkami, sos z masła orzechowego, wegański sos orzechowy, dressing do sałatki, zdrowy lunch

Sałatka z liści wasabi z dressingiem z masła orzechowego

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
sos orzechowy:
masło orzechowe
3 łyżki
olej roślinny
1 łyżka
miód lub syrop klonowy
1 łyżeczka
sól
szczypta
woda
2 łyżki
sałatka:
liście i kwiaty wasabi
2 duże garści
pomidorki koktajlowe
6 sztuk
marchew
1/2 sztuki
sezam
1 łyżka

Zdjęcie: Maciej Niemojewski 

krok 1

Masło orzechowe mieszamy dokładnie z olejem, miodem i solą. Stopniowo wlewamy wodę – cały czas mieszamy.

krok 2

Na talerzu układamy liście i kwiaty wasabi. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki i wstążki z marchewki (wycięte za pomocą obieraczki do warzyw). Sałatkę posypujemy sezamem uprażonym na suchej patelni, polewamy dressingiem. Podajemy od razu.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk