Kukbuk
Kukbuk
Sałatka caprese z redukcją balsamiczną, pesto z suszonych pomidorów i chrupiącym plastrem bakłażana. Westwing 9fot. dinnershow.studio)

Sałatka caprese z redukcją balsamiczną, pesto z suszonych pomidorów i chrupiącym plastrem bakłażana

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
Redukcja balsamiczna:
ocet balsamiczny
100 ml
brązowy cukier demerara
1 łyżeczka
masło
10 g
sól morska
szczypta
Pesto z suszonych pomidorów:
suszone pomidory w oleju
100 g
oliwa
20 ml + do zalania
prażony słonecznik
20 g
tarty parmezan
20 g
czosnek
1 ząbek
sól
o smaku
czarny pieprz
do smaku
suszony rozmaryn
½ łyżeczki
Czipsy z bakłażana:
bakłażan
½ sztuki
sól
1 łyżeczka
oliwa
2 łyżki
czarny pieprz
½ łyżeczki
wędzona słodka papryka
1 łyżeczka
pieprz cayenne
⅓ łyżeczki
Dodatkowo:
pomidor malinowy
2 sztuki
mozzarella
100 g
świeża bazylia
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Farma Bii


Stylizacja: Helena Radziejewska


Zdjęcia: dinnershow.studio

krok 1

Do rondelka z grubym dnem wlewamy ocet i wsypujemy cukier. Mieszankę zagotowujemy na średnim ogniu, następnie zmniejszamy moc palnika i redukujemy sos przez mniej więcej 10 minut. Na koniec dodajemy masło i odrobinę soli. Mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Studzimy.

krok 2

Przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki blendujemy w malakserze do uzyskania pożądanej konsystencji. Pesto przekładamy do słoiczka i polewamy dodatkową porcją oliwy, odstawiamy.

krok 3

Bakłażan myjemy, osuszamy i kroimy na bardzo cienkie plasterki. Posypujemy solą i odkładamy na 30 minut, aby pozbyć się goryczki. 

krok 4

Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzewamy do 160 stopni. Bakłażan osuszamy ręcznikiem papierowym, przy użyciu pędzelka smarujemy oliwą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie oprószamy mieszanką przypraw. Czipsy wstawiamy do piekarnika – pieczemy około 30 minut. W trakcie pieczenia przynajmniej raz odwracamy na drugą stronę. Pilnujemy, by bakłażany się nie przypaliły. Upieczone czipsy studzimy na kratce, by były jeszcze bardziej chrupiące.

krok 5

Pomidory malinowe i odsączoną mozzarellę kroimy w plastry. Na talerz nakładamy łyżkę pesto z suszonych pomidorów, plaster pomidora i mozzarelli, czipsy z bakłażana. Następnie kolejną warstwę pomidorów, mozzarelli i bakłażana. Polewamy redukcją balsamiczną i dekorujemy listkami bazylii.

Materiał powstał we współpracy z Westwing.

Więcej informacji o trendach KUKBUK-a znajdziecie na stronie inspiracji na westwing.pl,a wykorzystane do sesji produkty w kolekcji o trendach stołowych.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk