Sałatka caprese z redukcją balsamiczną, pesto z suszonych pomidorów i chrupiącym plastrem bakłażana
czas przygotowania: 90 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
- Redukcja balsamiczna:
- ocet balsamiczny
- 100 ml
- brązowy cukier demerara
- 1 łyżeczka
- masło
- 10 g
- sól morska
- szczypta
- Pesto z suszonych pomidorów:
- suszone pomidory w oleju
- 100 g
- oliwa
- 20 ml + do zalania
- prażony słonecznik
- 20 g
- tarty parmezan
- 20 g
- czosnek
- 1 ząbek
- sól
- o smaku
- czarny pieprz
- do smaku
- suszony rozmaryn
- ½ łyżeczki
- Czipsy z bakłażana:
- bakłażan
- ½ sztuki
- sól
- 1 łyżeczka
- oliwa
- 2 łyżki
- czarny pieprz
- ½ łyżeczki
- wędzona słodka papryka
- 1 łyżeczka
- pieprz cayenne
- ⅓ łyżeczki
- Dodatkowo:
- pomidor malinowy
- 2 sztuki
- mozzarella
- 100 g
- świeża bazylia
- do dekoracji