Kukbuk
Kukbuk

Sajgonki z bobem i cukinią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
bób
500 g
cebula
1 sztuka
cukinia
1 sztuka
papier ryżowy
13 arkuszy
olej
do smażenia
pieprz
do smaku
sól
do smaku
Sos:
jogurt naturalny
200 g
liście melisy
1 garść
mięta
1 garść
pieprz
do smaku
sól
do smaku

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

Krok 1

Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do miękkości. W tym czasie cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Cukinię kroimy w dużą kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Krok 2

Ugotowany bób obieramy ze skórek i dodajemy do warzyw. Chwilę smażymy. Następnie warzywa zdejmujemy z patelni i delikatnie blendujemy lub rozgniatamy. 

Krok 3

Arkusze papieru ryżowego moczymy w ciepłej wodzie. Następnie nakładamy na nie łyżkę farszu, zawijamy boki do środka i zwijamy. Odkładamy na talerz zwilżony olejem. Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu.

Krok 4

Jogurt naturalny mieszamy z posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ciepłymi sajgonkami.

Więcej przepisów z bobem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk