Różowy chłodnik z malinami
- buraki
- 1 pęczek
- czerwony ocet winny
- 3 łyżki
- cukier
- 3 czubate łyzki
- woda
- 100 ml
- maliny
- 1/2 pojemniczka
- ogórki małosolne
- 4 średnie
- rzodkiewka
- 1 pęczek
- jogurt naturalny
- 700 ml
- maślanka
- 300 ml
- koperek
- sól i pieprz
- twaróg
- 2 łyżki
- olej lniany
- 1 łyżka
Przepis: Agata Wojda
Zdjęcia: dinnershow studio
Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka
krok 1
Gotujemy buraki w posłodzonej i posolonej wodzie (możemy te także upiec – lekko podlać wodą, przykryć formą spożywczą, piec do miękkości w temperaturze 170 stopni). Buraki studzimy, obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Starte zalewamy octem i odstawiamy.
krok 2
Cukier rozpuszczamy w wodzie i na małym ogniu redukujemy do konsystencji syropu. Dodajemy maliny, trzymamy na ogniu 3 minuty, a następnie miksujemy i przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek. Kilka łyżek przecieru zostawiamy do dekoracji, pozostałą część dodajemy do buraków i mieszamy. Ogórki i rzodkiewki ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jogurt i maślankę, buraki i posiekamy koper (zostawiamy trochę do dekoracji). Doprawiamy i dokładnie mieszamy. Schładzamy. Serwujemy z pokruszonym serem, kapką oleju lnianego i koperkiem.
NA NOWO
19.90 zł
NA ŚWIĘTA
19.90 zł
E-book KUKBUK „Garden party”
0.00 zł
E-book KUKBUK "Natura odporności"
0.00 zł
E-book „Szlakami smaku. Polskie Marki Turystyczne”
0.00 zł
E-book KUKBUK "Czas świętowania"
0.00 zł
E-book Anna Dembska x KUKBUK „Smak słońca. Sezonowe przepisy, które pokochasz”
39.00 zł
Grecka uczta
0.00 zł
E-book KUKBUK „Piknik pod chmurką”
0.00 zł
E-book KUKBUK „Aperitivo”
0.00 zł
E-book KUKBUK "Na lepsze!"
0.00 zł
NA PIKNIKU
19.90 zł
E-book KUKBUK „Jak smakuje Kalifornia?”
0.00 zł
E-book KUKBUK „Garden party. Gra świateł i smaków”
0.00 zł
W ZACISZU
19.90 zł
E-book KUKBUK „Comfort food. Jedzenie, które przytula”
0.00 zł
Z LASU
19.90 zł
Lato pełne pary
19.90 zł



