Kukbuk
Kukbuk
Róże z jabłkami w cieście francuskim (fot. Katarzyna Kopacz)

Róże z jabłkami w cieście francuskim

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + 45 minut pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jabłka
5 sztuk
sok z cytryny
z 1/2/sztuki
ciasto francuskie
1 opakowanie
dowolny dżem
3 łyżki

Przepis: Katarzyna Kopacz /@mirabelldream 

krok 1

Jabłka kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce tniemy na cienkie plastry i polewamy sokiem z cytryny. Podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 3 minuty.

krok 2

W tym czasie ciasto francuskie rozwałkowujemy i kroimy na 7 pasków długości 5-6 centymetrów. Każdy kawałek ciasta smarujemy dżemem. Na paskach układamy poziomo plastry jabłek tak, by zajmowały jedynie połowę powierzchni. Pozostałym fragmentem paska przykrywamy jabłka. Na koniec każdy pasek zwijamy i wkładamy do kokilek wysmarowanych masłem. Przykrywamy folią aluminiową, żeby róże się nie przypaliły, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut.

#Jabłonki

Na jesień jabłka są najlepsze! Jeśli chcecie spróbować różnych, mniej znanych odmian to wrzesień i październik są najlepszymi momentami na eksperymentowanie. Doskonale o tym wiedzą założyciele Fundacji State of Poland, którzy prowadzą akcję #Jabłonki. Jej celem jest nie tylko promocja polskich jabłek i mnogości ich odmian, ale także w kreatywny sposób zachęcenie do odkrycia kultury sadowniczej w Polsce i przypomnienia przepięknych miejsc, w których wśród jabłoni możemy odpoczywać, bawić się i poznawać jabłkowe sekrety. 

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk