Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić domowy rosół. Przepis na domowy rosół z pieczonego kurczaka z domowym makaronem. (fot. dinnershow.studio)

Rosół z pieczonego kurczaka z lubczykiem i domowym makaronem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
Rosół:
kurczak
1 porcja rosołowa
włoszczyzna
pęczek
świeże liście laurowe
3 sztuki
ziele angielskie
3 ziarna
sól
do smaku
pieprz
do smaku
lubczyk
1 mały pęczek
Makaron:
mąka
200 g + do posypania
jajko „zerówka”
2 sztuki
sól
½ łyżeczki + do gotowania
oliwa
2 łyżki

Przepis i przygotowanie: Sebastian Wilczek


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Porcję rosołową oraz warzywa z włoszczyzny pokrojone w 5-centymetrowe kawałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni. Pieczemy 20-30 minut, do mocnego zarumienienia. Przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy zimną wodą (tak, by wszystkie składniki były zanurzone). Gotujemy na wolnym ogniu 3 godziny. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy posiekany lubczyk.

Reklama

krok 2

W misce mieszamy mąkę, jajka, sól i oliwę – do uzyskania jednolitego ciasta. Przekładamy je do zamykanego pojemnika i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy je cienko na stolnicy posypanej mąką pszenną. Za pomocą noża kroimy rozwałkowane ciasto w cienkie nitki. Gotujemy je w osolonej wodzie około 3 minut. Makaron wykładamy na talerze i zalewamy rosołem.

Więcej przepisów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk