Kukbuk
Kukbuk
Przepis na risotto z grzybami. Risotto z kurkami, borowikami i podgrzybkami - PRZEPIS (fot. Jakub Stanek)

Risotto z grzybami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
oliwa
1 łyżka
ryż do risotta (arborio)
1 szklanka
cebula
1 sztuka
wytrawne białe wino
250 ml
bulion grzybowy
1 l
ulubione grzyby
500 g
masło
5 łyżek
sól morska
do smaku
świeżo mielony pieprz
do smaku
sterte pecorino
5 łyżek
natka pietruszki
do posypania

Przepis i przygotowanie: Kaja Werbanowska


Zdjęcie: Jakub Stanek


Stylizacja: Beata Hadaś

krok 1

Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wsypujemy na nią ryż i pokrojoną w kosteczkę cebulę –podsmażamy przez 4 minuty. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy kilka chochel bulionu, czekamy, aż ziarna wchłoną płyn. Powtarzamy czynność kilkukrotnie, aż zużyjemy cały bulion. Ryż gotujemy al dente.

krok 2

Grzyby myjemy i osuszamy na ręczniku. Podsmażamy na maśle na oddzielnej patelni, doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do gotującego się ryżu, dodajemy 2 łyżki pecorino. Gotujemy, aż risotto osiągnie odpowiednią konsystencję.

Podajemy posypane pozostałym serem i natką pietruszki. 

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z kurkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk