Kukbuk
Kukbuk
ramen rybny, domowy ramen, ramen z owocami morza, owoce morza, makaron ramen, rozgrzewająca zupa, zimowa zupa,

Ramen rybny

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
bulion:
włoszczyzna
1 pęczek
woda
1,5 litra
por
1 sztuka
małże
10 sztuk
kalmary
100 g
krewetki
100 g
jasna pasta miso
2 łyżki
dodatki:
makaron do ramenu
200 g
świeży szpinak
2 garści
kukurydza z puszki
2 łyżki
kiełki fasoli mung
duża garść
cebula dymka
2 łyżki
tuńczyk bonito
2 łyżki

Przepis: Yensu Lee


Przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski


Ceramika: Spiek Ceramiczny

krok 1

Włoszczyznę obieramy, zalewamy w garnku zimną wodą i gotujemy przez godzinę, zbierając z wierzchu szumy.

krok 2

Pora kroimy w paseczki, wkładamy na kilka minut do zimnej wody i odsączamy.

krok 3

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy. Jajko gotujemy na półtwardo.

krok 4

Z wrzącego bulionu wyławiamy warzywa i wkładamy owoce morza. Gotujemy przez kilka minut, aż się zetną.

krok 5

W odrobinie wywaru blanszujemy szpinak, do pozostałego wrzucamy pastę miso. 

krok 6

Makaron rozkładamy w miskach i zalewamy bulionem. Na wierzchu układamy pora, szpinak, kukurydzę, kiełki, posiekaną dymkę, płatki tuńczyka bonito i polówkę jajka.

TIP

Płatki suszonego tuńczyka bonito można kupić w stacjonarnych i internetowych sklepach specjalizujących się w kuchni japońskiej i tych z akcesoriami do sushi. Warto zrobić zapas, bo tuńczyk bonito przyda się też do bulionu dashi i zupy miso, a można go przechowywać bardzo długo.

Więcej przepisów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk