Straciatella z kurkami i bobem
- kurki
- 200 g
- bób
- 100 g
- oliwa
- 80 ml
- masło
- 80 g
- czosnek
- 5 ząbków
- straciatella z krowiego mleka
- 100 g
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
Przepis i przygotowanie: Agata Zięba / Bibenda
Zdjęcie: Michał Lichtański / Mili.studio
krok 1
Kurki oczyszczamy. Bób gotujemy we wrzątku, a następnie obieramy z łupinek.
krok 2
Oczyszczone kurki smażymy na oliwie do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Dodajemy masło, posiekany czosnek i smażymy na małym ogniu około minuty. Następnie dorzucamy bób. Doprawiamy solą i pieprzem.
krok 3
Grzyby z bobem wykładamy na talerze. Na wierzch wykładamy kremową straciatellę.
Więcej podobnych przepisów:
- Ludzie i inspiracje
9 przepisów z kurkami
Grzyby, na które nie trzeba czekać do jesieni? W lipcu najlepsze są kurki! Podpowiadamy, jak je czyścić i jak najlepiej wydobyć ich subtelny smak.
- Ludzie i inspiracje
Bób - przepisy na 19 sezonowych dań
Czas na bób - przepisy z tym warzywem dają ogrom możliwości! Zaopatrzcie się zatem w paczkę lub dwie i nie zwlekajcie dłużej – sposobów na jego przyrządzenie jest naprawdę wiele.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.
- Ludzie i inspiracje
9 przepisów z kurkami
Grzyby, na które nie trzeba czekać do jesieni? W lipcu najlepsze są kurki! Podpowiadamy, jak je czyścić i jak najlepiej wydobyć ich subtelny smak.
- Ludzie i inspiracje
Bób - przepisy na 19 sezonowych dań
Czas na bób - przepisy z tym warzywem dają ogrom możliwości! Zaopatrzcie się zatem w paczkę lub dwie i nie zwlekajcie dłużej – sposobów na jego przyrządzenie jest naprawdę wiele.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: lato
Po miesiącach oczekiwania wreszcie nadeszło lato! A wraz z nim ogromny wybór sezonowych warzyw i owoców, które kuszą zapachami i cieszą oczy kolorami. Podpowiadamy, jakie dania z nich przygotować.