Kukbuk
Kukbuk

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Jak zrobić wegańskie ciasto bananowe, pomysł na wegańskie ciasto, ciasta MUUS (fot. Paulina Czyżewska)

Proste i szybkie ciasto wegańskie

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: przygotowanie: 20 minut, pieczenie: 50 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
olej
do natłuszczenia + ½ szklanki
mąka
1½ szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
sól
szczypta
brązowy cukier
¾ szklanki
dojrzały banan
2 sztuki
mleko roślinne
¾ szklanki
orzechy pekan
garść
Do podania:
konfitura pomarańczowa
50 g

Przepisy i przygotowanie: Cukiernia Muus


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Formę keksową (20x10 cm) lub tortownicę o średnicy 20 cm  smarujemy olejem. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mieszamy ½ szklanki oleju i cukier. Banany dokładnie rozgniatamy na gładką masę. Dodajemy je do płynnych składników razem z mlekiem roślinnym i dokładnie mieszamy. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszając szpatułką. Na koniec dodajemy orzechy. 

krok 2

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50  minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni – po 45 minutach wbijamy w ciasto patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy, aż wystygnie. Przed podaniem przy użyciu pędzelka glazurujemy je konfiturą pomarańczową.

Dziękujemy Cukierni Muus za przygotowanie ciast i tortów do sesji.

Więcej pomysłów na desery:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk