czas przygotowania: Przygotowanie 20 minut + smażenie kilkanaście godzin
typ diety: dowolna
typ posiłku: przetwory
morele (miękkie i dojrzałe)
1 i 1/2 kg
cukier
250 g
listki tymianku
2 łyżki
Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska / Coutellerie.pl
krok 1
Morele myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki.
krok 2
Wkładamy do dużego garnka, przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu przez 3-4 godziny (co jakiś czas mieszamy). Dodajemy cukier i 1 łyżkę listków tymianku.
krok 3
Gotujemy pod przykryciem jeszcze kilkanaście godzin – rozkładamy ten proces na dwa lub trzy dni. Kiedy zawartość garnka przypomina konsystencją powidła, smażymy jeszcze przez 1-2 godziny; bardzo często mieszamy.
krok 4
Po zdjęciu z ognia wrzucamy pozostały tymianek i dokładnie mieszamy.