Kukbuk
Kukbuk
Prosty przepis na pyszne pomidory marynowane w oliwie ziołowej podawane z twarogiem (fot. dinnershow.studio)

Pomidory marynowane w zielonej oliwie z twarogiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
pomidory (różne odmiany)
5 sztuk
sól
do smaku
koperek
1 pęczek
czosnek
2 ząbki
oliwa
100 ml
tłusty twaróg
100 g

Przepis i wykonanie: Wit Szychowski


Zdjęcie i stylizacja: dinnershow.studio

krok 1

Pomidory przecinamy na pół, układamy przecięciem do góry na papierze do pieczenia i solimy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni – wkładamy do niego pomidory na 6 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

krok 2

Do wysokiego naczynia wrzucamy koperek i czosnek, wlewamy oliwę, dodajemy szczyptę soli. Blendujemy, następnie przecieramy przez sito. Tak przygotowaną zieloną oliwą zalewamy ostudzone pomidory, odstawiamy na minimum 6 godzin. (Im dłuższe marynowanie, tym bardziej oliwa będzie smakowała pomidorami).

krok 3

Zamarynowane pomidory wykładamy na talerz, polewamy odrobiną zalewy i posypujemy pokruszonym twarogiem.

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z pomidorami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk