Polędwiczka wieprzowa w sosie kawowo-daktylowym z purée z selera i karmelizowanymi gruszkami
czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Polędwiczka:
- polędwiczka wieprzowa
- 400 g
- czosnek
- 2 ząbki
- kolorowy pieprz ziarnisty
- 1 łyżeczka
- świeży rozmaryn
- 1 gałązka
- ocet balsamiczny
- 2 łyżki
- miekkie suszone daktyle
- 60 g
- cebula
- 1 sztuka
- masło
- 40 g
- wytrawne czerwone wino
- 100 ml
- espresso
- 40 ml
- bulion warzywny
- 100 ml
- sriracha
- 1 łyżeczka
- cynamon
- szczypta
- Purée:
- seler korzeniowy
- 500 g
- mleko
- 500 ml
- woda
- 250 ml
- sól
- 1 łyżeczka
- czosnek
- 1 ząbek
- śmietanka 18%
- 50 ml
- sok z cytryny
- 20 ml
- masło
- 30 g
- pieprz
- do smaku
- Do podania:
- gruszka lukasówka
- 1 sztuka
- masło
- 20 g
- miód
- 1 łyżka