Kukbuk
Kukbuk
Greckie przepisy – pita z halloumi, burakiem i tzatzikami, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Pita z halloumi, burakiem i tzatzikami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
marynowane buraczki
160 g
halloumi
2 opakowania
pita
4 sztuki
oliwa extra virgin
2 łyżki
suszone oregano
1 łyżeczka
tzatziki
4 łyżki
liście różnych sałat
2 szklanki
pesto z pietruszki
4 łyżki

Przepis i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Buraczki kroimy w cienkie plasterki. Halloumi tniemy w plastry o grubości około 0,7 centymetra.

krok 2

Pitę smarujemy delikatnie oliwą, posypujemy oregano i podgrzewamy na suchej patelni, grillu lub w tosterze. 

krok 3

Rozgrzewamy patelnię, zwilżamy ją oliwą i smażymy na niej plastry halloumi – na rumiano z obu stron.

krok 4

Gorącą pitę smarujemy tzatzikami, posypujemy sałatą, układamy na niej ciepłe halloumi i buraczki. Polewamy pesto. Zwijamy w rulon i owijamy pergaminem.

TIP 1

Podgrzaną pitę możecie pokroić w trójkąty. W tej postaci świetnie nadaje się do nabierania greckich past, humusów czy dipów.

TIP 2

Pokrojona w paski grillowana pita doskonale sprawdza się jako dodatek do zupy kremu.

TIP 3

Podpieczona, krucha czerstwa pita w kawałkach jest niezbędnym składnikiem arabskiej sałatki fattoush, którą przygotowuje się z warzyw – pomidorów, ogórków, cebuli, papryki, sałaty rzymskiej, portulaki – a także ziół, oliwy, octu winnego i sumaku.

Przepis pochodzi z cyklu Sezonowy targ, który powstał we wspólpracy z Targiem Forteca Kręgliccy. Więcej letnich przepisów z cyklu znajdziecie w materiale Sezonowy targ: 7 szybkich przepisów na długi weekend.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk