Pikantny krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym i salsą kukurydziano-tymiankową
czas przygotowania:
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
- Zupa:
- Kukurydza cukrowa lub z puszki
- dwie duże kolby lub 2 szklanki
- masło (najlepiej klarowane) lub oliwa
- 2 łyżki
- świeżo starty imbir
- 1 łyżka
- czosnek
- 2 ząbki
- pasta curry
- 1 łyżka
- papryczka chili
- kilka plasterków
- mielona kurkuma
- 1 łyżeczka
- mielona ostra papryka
- ½ łyżeczki
- wywar z jarzyn lub woda
- 500 ml
- sól
- do smaku
- mleczko kokosowe
- 1 puszka (400 ml)
- Salsa:
- kukurydza
- ½ kolby
- oliwa
- 1 łyżeczka
- świeży tymianek
- garść
- sól i pieprz
- do smaku
- feta
- do posypania
- Opcjonalnie:
- mielona ostra papryka
- do posypania