Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić zupę - krem z kukurydzy. Przepisy na kremy. Najlepsze przepisy na jesienne zupy (fot. Jakub Stanek)

Pikantny krem z kukurydzy z mleczkiem kokosowym i salsą kukurydziano-tymiankową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Zupa:
Kukurydza cukrowa lub z puszki
dwie duże kolby lub 2 szklanki
masło (najlepiej klarowane) lub oliwa
2 łyżki
świeżo starty imbir
1 łyżka
czosnek
2 ząbki
pasta curry
1 łyżka
papryczka chili
kilka plasterków
mielona kurkuma
1 łyżeczka
mielona ostra papryka
½ łyżeczki
wywar z jarzyn lub woda
500 ml
sól
do smaku
mleczko kokosowe
1 puszka (400 ml)
Salsa:
kukurydza
½ kolby
oliwa
1 łyżeczka
świeży tymianek
garść
sól i pieprz
do smaku
feta
do posypania
Opcjonalnie:
mielona ostra papryka
do posypania

Przepis i przygotowanie: Anna Białobrzeska


Stylizacja: Beata Hadaś


Zdjęcie: Jakub Stanek

krok 1

Kolby kukurydzę obieramy z liści, płuczemy w zimnej wodzie. Stawiamy na desce do krojenia i nożem obcinamy ziarna ruchami od góry ku dołowi. W szerokim garnku z grubym dnem podgrzewamy masło lub oliwę, dodajemy imbir, starty drobno czosnek, pastę curry i chili. Podsmażamy, delikatnie mieszając, aż składniki zaczną się rumienić. Dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy przez 1-2 minuty (mieszamy co chwilę), aż będą równomiernie podsmażone. Dodajemy kurkumę, ostrą paprykę i ponownie mieszamy. Wlewamy bulion lub wodę, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze mniej więcej 10 minut, aż kukurydza będzie miękka.

krok 2

Zupę przelewamy do misy blendera i miksujemy dokładnie na gładki krem. Następnie łyżką przecieramy krem przez sito z powrotem do garnka (tak, by zebrała się w nim gładka zupa, a na sitku pozostały łuski z kukurydzy).

krok 3

Przygotowujemy salsę. Kukurydzę grillujemy w piekarniku, aż ściemnieje. Studzimy, odkrawamy nożem ziarna i przekładamy je do miseczki. Mieszamy z oliwą, dodajemy garść świeżego tymianku, sól i pieprz do smaku, posypujemy pokruszoną fetą. Wykładamy delikatnie łyżeczkę salsy na środek talerza i dokoła nalewamy podgrzany krem. Możemy posypać mieloną ostrą papryką.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: "Ziemianie", Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk