Kukbuk
Kukbuk
Przygotuj dżem z pomidorów. Najlepsze przepisy na przetwory z pomidorów (fot. dinnershow.studio)

Pikantny dżem z pomidorów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: przetwory
pomidory (najlepiej malinowe lub gargamele)
300 g
brązowy cukier
do smaku
papryka chipotle
2 łyżki

Przepis i wykonanie: Wit Szychowski


Zdjęcie i stylizacja: dinnershow.studio

krok 1

Pomidory nacinamy u góry i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Kiedy skórka zacznie odchodzić, wyjmujemy i studzimy. Obieramy i kroimy na kawałki. 

krok 2

W garnku rozpuszczamy cukier. Dodajemy pomidory i chipotle. Gotujemy, aż pomidory się rozpadną. Zmniejszamy gaz i redukujemy, aż odparuje większość wody. Studzimy.

Przepis pochodzi z wydania Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z pomidorami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk