Kukbuk
Kukbuk

Pierogi z pieczonym łososiem, porem i kozim serem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1 godzina
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
25 sztuk:
ciasto:
mąka pszenna
250 g
ciepła woda
140 ml
sól
pół łyżeczki
olej/oliwa
1 łyżeczka
Farsz:
filet z łososia
300 g
oliwa
1 łyżka
miód
1 łyżka
miękki ser kozi
150 g
ser feta
100 g
por
1 sztuka
czosnek
4 ząbki
masło
2 łyżki
koperek
ostra papryka
1 łyżeczka
sól, pieprz

Przepis i zdjęcie: Gracja Wojtaszewska

Krok 1

Mąkę mieszamy z solą. Do ciepłej wody dodajemy oliwę/olej i wlewamy do mąki. Najpierw mieszamy ciasto szpatułką, a następnie ugniatamy ręcznie przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 

Krok 2

W tym czasie łososia polewamy oliwą i miodem, posypujemy solą i pieczemy - piekarnik 200 st. C ok. 12-15 minut, AirFryer 190 st. C przez 10-12 minut (czas pieczenia zależy od grubości fileta). Kiedy łosoś się piecze, na maśle podsmażamy por i czosnek. 

Krok 3

Do miski wkładamy upieczonego łososia i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy do niego sery, koperek, podsmażony por z czosnkiem oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich po kolei rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.

Krok 4

Nakładamy po 1 łyżce farszu i sklejamy pierogi wg uznania. Gotujemy w osolonej wodzie - ok. 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk