Pieczony brokuł na kwaśnej śmietanie ze smażonymi kaparami i boczkiem
czas przygotowania:
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
brokuł
1 sztuka
olej
250 ml
sól
½ łyżeczki
wędzony surowy boczek
200 g
kapary
2 łyżki
kwaśna śmietana
200 ml
Przepis i przygotowanie: Sebastian Wilczek
Stylizacja: Basia Dereń-Marzec
Zdjęcie: dinnershow.studio
krok 1
Brokuł dzielimy na różyczki. Mieszamy je z 3 łyżkami oleju i solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy około 20 minut – brokuł musi się dobrze zarumienić. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, aż powstaną chrupiące skwarki.
Reklama
krok 2
W małym rondelku rozgrzewamy pozostały olej i gdy osiągnie temperaturę 180 stopni, ostrożnie wkładamy do niego osuszone dokładnie za pomocą ręcznika papierowego kapary. Smażymy 1-1½ minuty – kapary powinny być chrupiące (jeśli nie są, smażymy je dłużej).
Na talerzu rozsmarowujemy śmietanę, układamy na niej upieczone brokuły. Posypujemy boczkiem i kaparami.