Kukbuk
Kukbuk
Przepis na pieczone brokuły z kwaśną śmietaną i smażonymi kaparami i boczkiem (fot. dinnershow.studio)

Pieczony brokuł na kwaśnej śmietanie ze smażonymi kaparami i boczkiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
brokuł
1 sztuka
olej
250 ml
sól
½ łyżeczki
wędzony surowy boczek
200 g
kapary
2 łyżki
kwaśna śmietana
200 ml

Przepis i przygotowanie: Sebastian Wilczek


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Brokuł dzielimy na różyczki. Mieszamy je z 3 łyżkami oleju i solą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy około 20 minut – brokuł musi się dobrze zarumienić. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, aż powstaną chrupiące skwarki.

Reklama

krok 2

W małym rondelku rozgrzewamy pozostały olej i gdy osiągnie temperaturę 180 stopni, ostrożnie wkładamy do niego osuszone dokładnie za pomocą ręcznika papierowego kapary. Smażymy 1-1½ minuty – kapary powinny być chrupiące (jeśli nie są, smażymy je dłużej).

Na talerzu rozsmarowujemy śmietanę, układamy na niej upieczone brokuły. Posypujemy boczkiem i kaparami.

Więcej przepisów z brokułem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk