Pieczone empanadas mini z mięsem wołowym i pikantnym sosem pomidorowym
czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
- Farsz:
- cebula
- 1 sztuka
- czosnek
- 1 ząbek
- seler naciowy
- 30 g
- papryczka chili
- 1 sztuka
- marchewka
- 1 sztuka
- oliwa
- 1 łyżka
- mielone mięso wołowe
- 300 g
- kmin rzymski
- ½ łyżeczki
- mielona wędzona słodka papryka
- 1 łyżeczka
- oregano
- 1 łyżeczka
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- passata pomidorowa
- 50 g
- zielona cebulka
- 1 sztuka
- natka pietruszki
- ½ pęczka
- nerkowce
- 30 g
- Ciasto:
- mąka pszenna
- 240 g
- sól
- ½ łyżeczki
- proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- masło
- 120 g
- letnia woda
- 70 ml
- Salsa pomidorowa:
- pomidor malinowy
- 4 sztuki
- olej rzepakowy
- 1 łyżka
- wędzona papryczka chipotle
- 1 sztuka
- kmin rzymski
- ⅓ łyżeczki
- mielona kolendra
- ⅓ łyżeczki
- czosnek
- 1 ząbek
- cebula
- ⅓ sztuki
- brązowy cukier
- szczypta
- ocet winny
- 1 łyżka
- sok z limonki
- 2 łyżki
- świeża kolendra
- garść
- sól
- do smaku
- Dodatkowo:
- żółtko jajka „zerówki”
- 1 sztuka
- woda
- 1 łyżka