Kukbuk
Kukbuk

Penne z sosem napoletana z grillowanymi szparagami i burratą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
makaron penne Barilla
400 g
masło
30 g
oliwa z oliwek
30 g
szalotka
1 sztuka
zielone szparagi
250 g
sól
szczypta
sos Napoletana Barilla
400 g
buratta
3 x 125 g
świeża bazylia
garść
świeżo mielony pieprz
do smaku
sól
szczypta
oliwa z oliwek
15 g

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem zachowujemy odrobinę wody.

krok 2

Szparagom odkłamujemy twarde końcówki i kroimy na kawałki długości około 2 cm. Szalotkę kroimy w kostkę.

krok 3

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy szalotkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy szparagi i szczyptę soli. Smażymy ok. 2-3 minuty, żeby szparagi pozostały chrupkie. Wlewamy sos oraz ewentualnie odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu. Wszystko ze sobą mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy.

krok 4

Makaron wykładamy na talerz. Na każdą porcję makaronu kładziemy burratę, posypujemy pieprzem, solą, świeżą bazylią i odrobiną oliwy.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk