Kukbuk
Kukbuk

Bavette z szybkim ragu przygotowanym z sosem Olive

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
makaron bavette Barilla
400 g
cebula
1 sztuka
seler naciowy
1 łodyga
marchew
1 sztuka
oliwa z oliwek
30 ml
mielona wołowina
250 g
mielona wieprzowina
250 g
sól
do smaku
czerwone wytrawne wino
250 ml
sos Olive Barilla
400 g
koncentrat pomidorowy
80 g
bulion
750 ml
sól i pieprz
do smaku
cukier
1 łyżka
starty parmezan
do podania

Zdjęcie i przepis: Jessica Nadziejko / @pluminchocolate

krok 1

Cebulę, marchew oraz seler naciowy drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Smażymy, aż zmiękną, ok. 5-7 minut. Do gotowych warzyw dodajemy mieloną wołowinę, wieprzowinę i przyprawiamy szczyptą soli. Smażymy ok. 3 minut. Dodajemy wino i redukujemy. Kiedy wino całkowicie wyparuje dodajemy sos Olive Barilla, koncentrat pomidorowy i 250 ml bulionu. Zmniejszamy ogień i powoli gotujemy nasze ragu ok. 30 - 40 minut, co jakiś czas dolewając część bulionu. W międzyczasie doprawiamy sos cukrem, solą i pieprzem.

krok 2

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

krok 3

Gotowy sos mieszamy z makaronem. Porcje serwujemy z hojną ilością startego parmezanu.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk