Kukbuk
Kukbuk
Pasztet grzybowy z kaszą i żurawiną – PRZEPIS

Pasztet grzybowy z kaszą i z żurawiną

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 100 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
kasza gryczana palona
300 g
liść laurowy
1 sztuka
sól
2 łyżeczki
suszone grzyby
35 g
suszona żurawina
80 g
olej roślinny
70 g
bułka tarta
3 łyżki
cebula
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
suszony tymianek
1 łyżeczka
suszony lubczyk
⅓ łyżeczki
gałka muszkatołowa
szczypta
wędzona słodka papryka
½ łyżeczki
mielone ziele angielskie
½ łyżeczki
czarny pieprz
½ łyżeczki
whisky lub wytrawne czerwone wino
30 ml
sos sojowy jasny
50 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop / Coś Słodkiego


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i 1 łyżeczki soli. Odcedzamy i studzimy. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Suszoną żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 25 minut.

krok 2

Formę keksową smarujemy odrobiną oleju i obsypujemy 1 łyżką bułki tartej. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Wsypujemy tymianek, lubczyk, gałkę muszkatołową, wędzoną paprykę, ziele angielskie, pozostałą sól i czarny pieprz, mieszamy. Następnie na patelnię wlewamy whisky lub wino i podgrzewamy, aż alkohol odparuje, a warzywa zmiękną. Zdejmujemy je z patelni i przekładamy do blendera kielichowego.

krok 3

Do warzyw dorzucamy kaszę gryczaną, odsączone z wody grzyby, wsypujemy 1 łyżkę bułki tartej, wlewamy sos sojowy i pozostały olej. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy odsączoną żurawinę i mieszamy na bardzo wolnych obrotach.

krok 4

Masę przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy, posypujemy 1 łyżką bułki tartej i wstawiamy do piekarnika na 50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy w formie najpierw na blacie, następnie wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Podajemy z sosem żurawinowym lub z odrobiną chrzanu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk