Kukbuk
Kukbuk
Faszerowana, żółta papryka z fetą i ziołami (fot. dinnershow.studio)

Papryka faszerowana ziemniakami z kminkiem i fetą z masłem cytrynowo-tymiankowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
podłużna papryka
2 sztuki
ziemniaki
300 g
cebula
1 sztuka
kminek
1 łyżeczka
feta
150 g
miód
1 łyżeczka
masło
2 łyżki
sok z cytryny
z jednej sztuki
tymianek
2-3 gałązki
sól
do smaku

Przepis i wykonanie potrawy: Wit Szychowski


Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Papryki przecinamy w górnej części, pozbywamy się nasion. Odkładamy papryki na bok.

krok 2

Ziemniaki kroimy na małe kawałki i gotujemy z odrobiną soli do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Dodajemy ziemniaki i kminek. Smażymy do zrumienienia. Przekładamy do miski, dodajemy pokruszoną fetę, miód i dokładnie mieszamy.

krok 3

Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Zapiekamy je przez kwadrans w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni z funkcją górnego grilla. Wyjmujemy i przekładamy na talerz.

krok 4

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy sok z cytryny, tymianek i solimy.  Faszerowane papryki polewamy cytrynowo-tymiankowym masłem.

Przepis pochodzi z 46 nr. Magazynu KUKBUK– Lato w mieście 

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk