Kukbuk
Kukbuk
Przepisy na proste makarony – pappardelle ze szparagami i z sosem z suszonych pomidorów (fot. Paulina Czyżewska)

Pappardelle ze szparagami i z sosem z suszonych pomidorów

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Sok z suszonych pomidorów:
suszone pomidory
½ słoika
sok z cytryny
z ½ sztuki
sól
1 łyżeczka
świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżeczka
Pappardelle:
sól
do gotowania + do blanszowania
pappardelle
110 g
szparagi
200 g
starty parmezan
80 g + do dekoracji
suszone pomidory
do dekoracji
świeżo mielony czarny pieprz
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Edward Czarnecki


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Marcin Lewandowski

 

krok 1

Robimy sos z suszonych pomidorów. W blenderze miksujemy suszone pomidory, sok z cytryny, sól i pieprz.    

krok 2

W osolonej wodzie gotujemy pappardelle tak, aby makaron był al dente. Odcedzamy, zachowujemy ½ szklanki wody z gotowania.    

krok 3

Szparagi obieramy i kroimy na kawałki. We gotującej się osolonej wodzie blanszujemy szparagi przez 3 minuty – powinny być miękkie w środku. Odstawiamy.   

krok 4

Na patelni na średnim ogniu podgrzewamy 2 łyżki wody z gotowania makaronu. Po chwili dodajemy pappardelle, przygotowany wcześniej sos z suszonych pomidorów, parmezan i szparagi. Dokładnie mieszamy. Makaron wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy kilka suszonych pomidorów. Danie serwujemy posypane parmezanem i czarnym pieprzem.   

Przeczytaj później:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk