Palona kapusta w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną i olejem kolendrowym z jalapeño
czas przygotowania: 35 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
- Korzenny sos pomidorowy:
- czosnek
- 4 ząbki
- tłuczone ziarna kozieradki
- 1 łyżeczka
- kmin rzymski
- ½ łyżeczki
- tłuczone ziarna kolendry
- ½ łyżeczki
- cynamon
- ½ łyżeczki
- olej
- do smażenia
- pomidory
- 1 puszka
- ocet jabłkowy
- 1 łyżeczka
- brązowy cukier
- 1 łyżeczka
- sól
- do smaku
- Olej kolendrowy z jalapeño:
- kolendra
- 1 pęczek
- papryczka jalapeño
- 2 sztuki
- olej
- 200 ml
- sól
- szczypta
- Dodatkowo:
- młoda kapusta
- ½ główki
- sól
- do smaku
- tahina
- 4-5 łyżek
- świeże zioła
- do dekoracji