Włoska szkoła gotowania: ciastka
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
Przepis i przygotowanie: Cristina Catese
Stylizacja: Rafał Kwiczor
Zdjęcia: Paulina Czyżewska
krok 1
Oczyszczamy ośmiorniczki. Nożem odcinamy głowę (worek) od tułowia z ramionami, a następnie odcinamy znajdujący się między głową a tułowiem aparat gębowy, w którym znajduje się niejadalny ząb. Głowę ośmiorniczki oczyszczamy – nacinamy z boku, wywracamy na lewą stronę i dokładnie wybieramy wnętrzności. Oczyszczone ośmiorniczki dokładnie myjemy.
krok 2
Na patelni rozgrzewamy oliwę i zarumieniamy na niej ząbki czosnku (w całości) i oczyszczone z pestek papryczki chili. Gdy czosnek się zarumieni, zdejmujemy go z patelni i wrzucamy na nią ośmiorniczki. Gotujemy około 10 minut, aż zrobią się białe, a następnie wlewamy wino. Smażymy, aż alkohol odparuje.
krok 3
Pomidory w skórce kroimy na kawałki (2 × 2 centymetry) i dorzucamy na patelnię. Przykrywamy i gotujemy około 60 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Podajemy dopiero po upływie około 10 minut.
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.
Kuchnia włoska oszałamia smakiem i zaskakuje prostotą, również w przypadku słodkości. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciastka z Półwyspu Apenińskiego!
Po klasycznej carbonarze czy kremowym risotcie przychodzi pora na deser, a w gorące letnie dni nic nie smakuje lepiej niż lekkie ciasta z owocami. Wraz z Cristiną Catese podpowiadamy, jak przygotować desery z figami, wiśniami i gruszkami.
Domowy makaron, kremowy ser i szparagi to niezawodne połączenie, które ożywi wiosenne menu. Podpowiadamy, jak przygotować klasyczne włoskie pasty z dodatkiem szparagów.