czas przygotowania: 7 minut + czas gotowania i studzenia ryżu
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Onigiri:
ryż do sushi
1 opakowanie
płaty prażonego nori
kilka sztuk
Sałatka z wakame:
suszone wodorosty wakame
10 g
sos sojowy
1 łyżka
prażony sezam
1 łyżeczka
Przygotowanie i przepis: Diana Kosiorek
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
krok 2
Robimy wakame. Wodorosty namaczamy w wodzie do napęcznienia. Odciskamy z wody, kroimy na kawałki. Dodajemy sos sojowy i sezam, mieszamy i odstawiamy do zamarynowania.
krok 3
Zwilżamy dłonie wodą. Porcję ostudzonego ryżu formujemy w owal. W środku robimy zagłębienie na farsz. Nakładamy łyżeczkę wybranego farszu, zasklepiamy ryżem i formujemy go w trójkąt. Zawijamy w nori.
krok 4
Gotowe onigiri wykładamy na talerze i zjadamy od razu.