Ogórkowe kimchi
- ogórek
- 3 sztuki
- czosnek
- 4 ząbki
- cebula
- ¼ sztuki
- dymka
- 1 pęczek
- imbir
- 5 cm
- marchew
- 1 sztuka
- sól
- 2 łyżeczki
- cukier
- 3 łyżki
- sos sojowy
- 3 łyżki
- sos rybny
- 2 łyżki
- chili w proszku
- 5 łyżek
Przepis i przygotowanie: Thuy Linh Do
Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
krok 1
Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdy słupek kroimy na pół. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, a dymkę w 5-centymetrowe paski. Imbir i marchew obieramy, a następnie tniemy na cienkie paski przy użyciu maszynki julienne.
krok 2
Do miski wrzucamy pokrojone ogórki, dodajemy ¼ łyżeczki soli i ½ łyżki cukru. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Odsączamy. W drugiej misce umieszczamy resztę składników i dodajemy odsączone ogórki. Marynujemy przez 15 minut. Danie możemy jeść świeże lub zostawić na kilka dni w lodówce – nabierze wtedy smaku i kwaskowości.
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
9 dań z kimchi
Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić prawdziwe kimchi?
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na kimchi
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to bomby probiotyczne – trudno znaleźć prostszy sposób na podniesienie odporności niż ich regularne spożywanie. Kisić można w zasadzie wszystko, o czym możemy się przekonać na przykładzie kimchi.
- Ludzie i inspiracje
9 dań z kimchi
Kto raz zasmakuje w kimchi, ten jest stracony – odtąd będzie chciał je jeść ciągle i dodawać do wszystkiego. Bo kimchi prawie do wszystkiego pasuje.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić prawdziwe kimchi?
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
- Ludzie i inspiracje
8 sposobów na kimchi
Nie od dziś wiadomo, że kiszonki to bomby probiotyczne – trudno znaleźć prostszy sposób na podniesienie odporności niż ich regularne spożywanie. Kisić można w zasadzie wszystko, o czym możemy się przekonać na przykładzie kimchi.