Kukbuk
Kukbuk

Ocet jabłkowy na bazie kawałków jabłek

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: dowolna
typ posiłku: 
jabłka
2 kg
woda
do zalania owoców
cukier
1 łyżka

Zdjęcie i przepis: Marta Puchalska-Tupaj i Łukasz Tupaj / Sad Zaścianki

krok 1

Kawałki jabłka zalewamy wodą do ¾ objętości naczynia. Dodajemy łyżkę cukru – pomoże rozpocząć fermentację. Naczynie zabezpieczamy papierem lub agrowłókniną – fermentujący sok ściąga muszki owocówki. Ocet lubi ciepło, dlatego naczynie umieszczamy w temperaturze pokojowej. Najpierw odbywa się fermentacja alkoholowa – cukier zawarty w owocach przekształca się w alkohol. 

krok 2

Następnie, dzięki dużemu dostępowi tlenu, zachodzi fermentacja octowa – wtedy powstaje charakterystyczny smak i zapach. Ocet należy codziennie mieszać, żeby nie dopuścić do powstania pleśni na owocach wystających powyżej nastawu. 

krok 3

Po dwóch miesiącach ocet przecedzamy przez gazę, owoce wyrzucamy. Młody ocet z powrotem wlewamy do słoika, okrywamy szczelnie gazą i odstawiamy na kolejne dwa miesiące w temperaturze pokojowej. Na wierzchu może pojawić się kożuch, który potem przekształca się w galaretę – to naturalny proces fermentacji – tak zwaną matkę octową.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk