Nasi goreng, czyli indonezyjski smażony ryż
- kurczak lub tofu
- 100 g
- olej
- do smażenia
- papryczka chili
- 1 sztuka
- korzeń imbiru
- 20 g
- czosnek
- 2 ząbki
- cebula
- ½ sztuki
- boczniaki
- 100 g
- pak choi
- 1 sztuka
- ugotowany ryż
- 100 g
- Sos:
- sos sojowy
- 1½ łyżki
- ketjap manis
- 2 łyżki
- sambal oelek
- 1 łyżka
- Do podania:
- jajko „zerówka”
- 1 sztuka
- dymka
- według uznania
Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski
Zdjęcie: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk
Ceramika: Agnieszka Berlińska
krok 1
W zależności od preferencji pokrojonego kurczaka lub tofu smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
krok 2
Na patelnię, na której smażyliśmy tofu lub kurczaka, wrzucamy poszatkowane chili, posiekany imbir,pokrojony czosnek i połowę cebuli. Smażymy do momentu, aż przyprawy uwolnią aromat, a cebula się zeszkli. Dorzucamy pokrojone boczniaki i pak choi.
krok 3
Na patelnię z grzybami wrzucamy ostudzony ryż (jeśli dodamy jeszcze ciepły, to bardziej nasiąknie tłuszczem). Chwilę smażymy. W tym czasie wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce i zalewamy nim zawartość patelni. Mieszamy do momentu, aż sos oblepi równomiernie wszystkie składniki. Na koniec dodajemy tofu lub kurczaka. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.
krok 4
Smażymy jajko sadzone i kładziemy je na wierzchu dania. Gotowe nasi goreng posypujemy posiekaną dymką.
TIP 1
Jeśli nie mamy boczniaków, możemy je zastąpić pieczarkami, z kolei zamiast kapusty sprawdzi się jarmuż. Równie dobrze danie będzie smakować z fasolką szparagową lub czymkolwiek, co mamy akurat w lodówce.
TIP 2
Kecap Manis to słodki sos sojowy dostępny w sklepach z azjatycką żywnością. Jeśli jednak nie chcecie go kupować, możecie go zrobić samemu. Najpierw ugotujecie sos sojowy z cukrem trzcinowym w proporcjach 1:1. Kecap jest gotowy, gdy zacznie przypominać syrop klonowy. Z kolei sambal oelek możecie zastąpić ketchupem, chociaż smaczniejsze danie będzie z sambalem.
Sprawdź również:
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Ludzie i inspiracje
55 przepisów na najlepsze dania azjatyckie
Z woka, z makaronem ryżowym albo mleczkiem kokosowym – azjatycka kuchnia pachnie egzotycznymi przyprawami i błyskawicznie przenosi w odległe zakątki świata. Oto przepisy prosto z Dalekiego Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
Top 9 książek o kuchni azjatyckiej
Jak przygotować mapo tofu albo bibimbap? Z tymi publikacjami poradzicie sobie z każdą azjatycką potrawą. Karolina Bednarz, założycielka wydawnictwa i księgarni Tajfuny, poleca najciekawsze azjatyckie książki kulinarne.