Kukbuk
Kukbuk

Nasi goreng, czyli indonezyjski smażony ryż

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
kurczak lub tofu
100 g
olej
do smażenia
papryczka chili
1 sztuka
korzeń imbiru
20 g
czosnek
2 ząbki
cebula
½ sztuki
boczniaki
100 g
pak choi
1 sztuka
ugotowany ryż
100 g
Sos:
sos sojowy
1½ łyżki
ketjap manis
2 łyżki
sambal oelek
1 łyżka
Do podania:
jajko „zerówka”
1 sztuka
dymka
według uznania

Przepis i przygotowanie: Marcin Liwarski


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska-Kaniuk


Ceramika: Agnieszka Berlińska

krok 1

W zależności od preferencji pokrojonego kurczaka lub tofu smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.

krok 2

Na patelnię, na której smażyliśmy tofu lub kurczaka, wrzucamy poszatkowane chili, posiekany imbir,pokrojony czosnek i połowę cebuli. Smażymy do momentu, aż przyprawy uwolnią aromat, a cebula się zeszkli. Dorzucamy pokrojone boczniaki i pak choi.

krok 3

Na patelnię z grzybami wrzucamy ostudzony ryż (jeśli dodamy jeszcze ciepły, to bardziej nasiąknie tłuszczem). Chwilę smażymy. W tym czasie wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce i zalewamy nim zawartość patelni. Mieszamy do momentu, aż sos oblepi równomiernie wszystkie składniki. Na koniec dodajemy tofu lub kurczaka. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.

krok 4

Smażymy jajko sadzone i kładziemy je na wierzchu dania. Gotowe nasi goreng posypujemy posiekaną dymką.

TIP 1

Jeśli nie mamy boczniaków, możemy je zastąpić pieczarkami, z kolei zamiast kapusty sprawdzi się jarmuż. Równie dobrze danie będzie smakować z fasolką szparagową lub czymkolwiek, co mamy akurat w lodówce.

TIP 2

Kecap Manis to słodki sos sojowy dostępny w sklepach z azjatycką żywnością. Jeśli jednak nie chcecie go kupować, możecie go zrobić samemu. Najpierw ugotujecie sos sojowy z cukrem trzcinowym w proporcjach 1:1. Kecap jest gotowy, gdy zacznie przypominać syrop klonowy. Z kolei sambal oelek możecie zastąpić ketchupem, chociaż smaczniejsze danie będzie z sambalem.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk