Kukbuk
Kukbuk
Przepis na truskawkowo-różany mus z bitą śmietaną i bezami (fot. dinnershow.studio)

Mus truskawkowo-różany z bitą śmietaną i bezami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Mus truskawkowo-różany:
truskawki
400 g
cukier
40 g
woda
2 łyżki
masło
20 g
sok z cytryny
1 łyżka
płatki róży w cukrze
3-4 łyżki
Bita śmietana:
śmietanka 36%
300-400 ml
cukier puder
ok. 1 łyżki
Dodatkowo:
maliny
do podania
małe bezy
kilka do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Aleksandra Jagłowska


Stylizacja: Basia Dereń-Marzec


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Truskawki gotujemy w rondelku z 3 łyżkami cukru – aż puszczą sok. Resztę cukru podgrzewamy na patelni o grubym dnie, dodajemy wodę i masło. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i powstanie karmelowy, delikatnie bursztynowy syrop. Wlewamy go do gotujących się truskawek. Konfiturę dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze 15 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i płatki róży. Studzimy.

krok 2

Śmietankę ubijamy mikserem. Gdy zrobi się znacznie sztywniejsza, dodajemy cukier puder – do smaku.

Mus podajemy z bitą śmietaną i malinami. Dekorujemy bezami.

Ten i więcej podobnych przepisów znajdziecie w wydaniu: Wszystko płynie Magazynu KUKBUK >>

Więcej przepisów z truskawkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk