Kukbuk
Kukbuk
Sprawdź nasze przepisy na kompoty ze świeżych śliwek

Mocno śliwkowy kompot bez dodatku cukru

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + czas studzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ulubiona dojrzała śliwka
1 kg
woda
do gotowania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop Coś Słodkiego


Zdjęcie: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Śliwki myjemy i rozkrawamy na pół, wyciągamy pestki. Owoce wkładamy do garnka, zalewamy wodą (2 centymetry ponad śliwki) i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Garnek z owocami odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc.

krok 2

Śliwki odcedzamy na drobnym sitku (możemy przetrzeć również mus). Dokładnie dociskamy, by wydobyć jak najwięcej soku, który przelewamy do garnka i zagotowujemy. Kompot przelewamy do wyparzonych butelek, zakręcamy.

krok 3

Na dnie garnka rozkładamy gazę, wlewamy ciepłą wodę i wstawiamy do niej przetwory. Woda powinna sięgać do ⅔ wysokości butelek. Zagotowujemy ją, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i pasteryzujemy kompot przez 10 minut. Po tym czasie butelki wyjmujemy i ustawiamy na ściereczce. Przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

krok 4

Kompot ze śliwek przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu. Będzie dobry do spożycia już po 2-3 dniach. Przed podaniem rozrzedzamy wodą.

TIP

Z podanej ilości składników przygotujecie 2 butelki o pojemności 0,5 l.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk