Kukbuk
Kukbuk
Peaches Gastro Girls, Młode marchewki w paście gochujang z pietruszkową gremolatą, pomysł na wegańska przystawkę (fot. Maciej Niemojewski)

Młode marchewki w paście gochujang z pietruszkową gremolatą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
MARCHEWKI:
marchew
400 g
olej
do smażenia
czosnek
2 ząbki
wegańska osełka
2 łyżki
pasta gochujang
1 łyżka
cukier
2 łyżki
sól
3 szczypty
tymianek
4 gałązki
GREMOLATA:
czosnek
2 ząbki
natka pietruszki
1 pęczek
skórka z cytryny
z 1 sztuki
sól
szczypta
oliwa
½ szklanki
sok z cytryny
1 łyżka
świeżo mielony pieprz
do smaku
chili w płatkach
szczypta
olej
do smażenia

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy: Klaudia Górak / Peaches Gastro Girls


Stylizacja: Rafał Kwiczor

krok 1

Marchewki myjemy i oczyszczamy z ziemi. Jeżeli są duże, kroimy je na połówki. Smażymy na rozgrzanym oleju razem z czosnkiem w łupinach (około 3 minut), a następnie na patelnię dodajemy pozostałe składniki – wegańską osełkę, pastę gochujang, cukier, sól i tymianek. Wlewamy tyle wody, by ledwo przykryła marchewki. Gotujemy bez przykrycia, aż płyn w całości się zredukuje i zamieni w glazurę, a marchewki będą miękkie. 

krok 2

Czosnek trzemy na tarce o małych oczkach. Umyte i osuszone listki pietruszki umieszczamy w blenderze. Dodajemy sól, 3 łyżki oliwy i blendujemy. Dokładamy resztę składników gremolaty i ponownie blendujemy na wolnych obrotach. Marchewki podajemy z gremolatą. 

Przepis powstał we współpracy z Peaches Gastro Girls, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk