Kukbuk
Kukbuk
Przepis na korzenne ciasteczka

Miękkie pierniczki

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ciasto:
masło
85 g
cukier trzcinowy
90 g
żółtko
1 sztuka
mąka pszenna
235 g
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
suszony imbir
1 łyżeczka
cynamon
1 łyżeczka
goździki
1/2 łyżeczki
kakao
1 łyżeczka
pieprz
1/4 łyżeczki
sól
1/4 łyżeczki
melasa
100 g
glazura:
cukier puder
80 g
cynamon
1/8 łyżeczki
woda
1 łyżeczka
masło
15 g
rum
1 łyżeczka

krok 1

Masło, cukier, melasę i żółtko miksujemy na gładki krem. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Łączymy zawartość obu misek i zagniatamy szybko ciasto (jeśli to konieczne, posypujemy blat mąką).

krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy (nieco się klei – trzeba podsypać mąką) na grubość mniej więcej ½ centymetra i wycinamy ciastka. Pierniki układamy na blachach i pieczemy około 9 minut – w połowie pieczenia zamieniamy blachy miejscami w piekarniku.

krok 3

W tym czasie przygotowujemy glazurę. Do miseczki wsypujemy cukier puder i cynamon. Dodajemy gorącą wodę, masło i rum i dokładnie mieszamy. Glazurujemy jeszcze ciepłe ciasteczka.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk