Kukbuk
Kukbuk
Mazurek lawendowy oblany białą czekoladą i ozdobiony lawendą

Mazurek lawendowy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ciasto:
cukier puder
160 g
mąka migdałowa (zmiksowane migdały bez skórki)
100 g
białka jajek "zerówek" (wybite 3 dni wcześniej)
85 g
drobny cukier (kryształ)
30 g
lawendowy ganasz
śmietanka kremówka
160 g
suszona lawenda
6 g
biała czekolada
190 g

zdjęcie: dinnershow studio


stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


przepis i przygotowanie: Magdalena Jarętowska

krok 1

Cukier puder i mąkę migdałową mieszamy w jednej misce, w drugiej ubijamy białka. Stopniowo dodajemy do nich cukier kryształ – ma powstać zwarta, gęsta piana. Dokładamy ją na trzy razy do cukru pudru i mąki, bardzo ostrożnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i wyciskamy na papier do pieczenia lub matę silikonową. Placek powinien mieć grubość około 1 centymetra. Odstawiamy na 40 minut do wysuszenia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie wkładamy blachę z plackiem do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po jego zamknięciu natychmiast zmniejszamy temperaturę do 155 stopni. Pieczemy 13-15 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto przez pół godziny.

krok 2

Śmietanę i lawendę zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 20 minut, by śmietana nabrała lawendowego koloru i smaku. Odcedzamy na sicie, podgrzewamy i mieszamy z czekoladą tak, by uzyskać gładką masę. Odstawiamy na godzinę w miejsce o temperaturze pokojowej. Ostudzone ciasto dekorujemy ganache’em i wstawiamy na 4 godziny do lodówki.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk