Kukbuk
Kukbuk
Marchewkowe gnocchi z pecorino romano, gotowaną brukselką, palonym masłem i szałwią. Westwing (for. dinnershow.studio)

Marchewkowe gnocchi z pecorino romano, gotowaną brukselką, palonym masłem i szałwią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Gnocchi:
ziemniaki
3 sztuki
marchew
3 sztuki
sól
½ łyżeczki + 1 łyżeczka do gotowania
mąka pszenna
200 g + do podsypania
jajko „zerówka”
1 sztuka
Brukselka:
brukselka
200 g
sól
1 łyżeczka
masło
1 łyżka
Palone masło:
masło
100 g
sól
½ łyżeczki
czosnek
1 ząbek
świeża szałwia
kilka listków
Dodatkowo:
pecorino romano
20 g
świeża szałwia
do podania

Przepis i przygotowanie: Farma Bii


Stylizacja: Helena Radziejewska


Zdjęcia: dinnershow.studio

krok 1

Ziemniaki i marchew gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę do dużej miski. Dodajemy sól, większość mąki i jajko i zagniatamy. Gdyby ciasto było zbyt luźne, wsypujemy resztę mąki. Z gotowego ciasta tworzymy wałeczki, na blacie podsypanym mąką kroimy je pod skosem i przy użyciu widelca na każdej klusce robimy charakterystyczny wzór. 

krok 2

Brukselkę obieramy z wierzchnich listków i przekrawamy na pół. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Warzywa wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 7 minut, aby dało się w nie wbić widelec. Brukselkę odsączamy na sitku.

krok 3

Na patelni na średnim ogniu podgrzewamy masło z solą, cały czas mieszając, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki. Wrzucamy czosnek. Po upływie około 3 minut masło powinno nabrać lekko brązowego koloru, wtedy na patelnię wrzucamy listki szałwii – podgrzewamy na małym ogniu przez niecałą minutę. Patelnię odstawiamy na bok.

krok 4

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Na wrzątek wrzucamy uformowane gnocchi, gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Gnocchi wyjmujemy łyżką cedzakową i nakładamy na talerze. Dokładamy ugotowaną brukselkę. Danie polewamy palonym masłem, posypujemy startym pecorino romano i świeżą szałwią.

Materiał powstał we współpracy z Westwing.

Więcej informacji o trendach KUKBUK-a znajdziecie na stronie inspiracji na westwing.pl,a wykorzystane do sesji produkty w kolekcji o trendach stołowych.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk