Kukbuk
Kukbuk
Łosoś konfitowany ze śmietaną chrzanową i z rukwią wodną

Łosoś konfitowany ze śmietaną chrzanową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 90 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
tarty chrzan
1 łyżka
kwaśna śmietana
3 łyżki
sól
do smaku
sok z cytryny
do smaku
steki minutowe MOWI (270 g)
6 sztuk
neutralny olej, np. rzepakowy
ok. 250 ml
rukiew wodna
garść

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Przepis i przygotowanie: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska

przygotowanie

Chrzan mieszamy ze śmietaną, z solą i odrobiną soku z cytryny. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Z łososia zdejmujemy skórę, solimy. W piekarniku ustawiamy najniższą możliwą temperaturę (40-50 stopni). Olej podgrzewamy do 45 stopni. Zalewamy nim łososia tak, by był całkowicie przykryty. Zależy nam na temperaturze docelowej 40 stopni. Naczynie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.

Logo Mowi z marginesami

Łososia wyjmujemy z oleju, osuszamy. Podajemy ze śmietaną chrzanową i z rukwią wodną.

Więcej pomysłów na przekąski:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk