Kukbuk
Kukbuk

Lody ogórkowo-ananasowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 4 godziny chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
mleczko kokosowe
1 puszka
ogórek gruntowy
4 sztuki
świeży ananas pokrojony w kostkę
1 szklanka
miód
2 łyżki
biała czekolada
1 tabliczka

Przepis i zdjęcie: Agnieszka Pałtynowicz

Krok 1

Mleczko kokosowe wkładamy do lodówki na noc, aby śmietanka oddzieliła się od wody. Puszkę otwieramy ostrożnie, nie wstrząsając nią za bardzo. Śmietankę delikatnie zbieramy łyżką, wodę kokosową zostawiamy.

Krok 2

Ogórki obieramy, kroimy w drobną kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy kawałki ananasa i miód, dokładnie blendujemy. Masę przelewamy do foremek (pozostawiamy trochę miejsca na warstwę kokosową) i wkładamy je na mniej więcej godzinę do zamrażarki.

Krok 3

Czekoladę rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając (staramy się za bardzo jej nie podgrzać). Zdejmujemy z palnika i chwilę studzimy. Dodajemy śmietankę kokosową i dokładnie mieszamy.

Krok 4

Wyjmujemy lody ogórkowe z zamrażarki, na wierzch delikatnie wykładamy masę kokosową. Mrozimy jeszcze godzinę, aby trochę stężały. Po tym czasie do lodów wkładamy patyczki i wstawiamy foremki z powrotem do zamrażarki na 3-4 godziny.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk