Kukbuk
Kukbuk

Lody kokosowe w polewie czekoladowej

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 3,5 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
kokos
1 sztuka
mleczko kokosowe
400 g
syrop z agawy
60 ml
gorzka czekolada Goplana
200 g
posiekane (ulubione) orzechy
5 łyżek

przepis i zdjęcie: Marysia Przybyszewska

Rozbijamy kokosa, wyjmujemy miąższ. Blendujemy go z mleczkiem kokosowym i syropem z agawy. Masę wlewamy do foremek do lodów lub wysokich, grubych kieliszków (które nie pękną w niskiej temperaturze). Wbijamy drewniane patyczki i wstawiamy do zamrażarki na 3 godziny. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, studzimy. Wyjmujemy foremki z zamrażarki, delikatnie wyciągamy z nich lody i zanurzamy je w czekoladzie. Posypujemy każdy posiekanymi orzechami. Przed podaniem wkładamy na chwilę na lodówki, by czekolada stężała.

Więcej przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk