Kukbuk
Kukbuk

Klasyczne ciastka z kawałkami czekolady

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
mąka pszenna bio
250 g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
soda oczyszczona
3/4 łyżeczki
sól
1/2 łyżeczki
czekolada gorzka Goplana
80 g
cukier trzcinowy
160 g
olej rzepakowy
120 ml + 1 łyżka
mleko roślinne
60 ml + 1 łyżka
sólo w płatkach
do posypania

przepis: Marysia Przybyszewska

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy posiekaną czekoladę. W osobnej misce ucieramy cukier z olejem rzepakowym i mlekiem – przez 2 minuty. Łączymy suche składniki z mokrymi i krótko mieszamy. Chłodzimy przez 12 godzin. Za pomocą gałkownicy nakładamy kulki ciasta na blachę wyłożoną pergaminem. Przed pieczeniem wkładamy ją na 10 minut do zamrażarki. Pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy ze szklanką ulubionego mleka roślinnego. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk