Kukbuk
Kukbuk

Lody karmelowe z rozmarynem i brzoskwiniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut + 5 godzin chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
Lody:
słodzone mleko skondensowane
1 szklanka
kajmak
1 puszka
świeży rozmaryn
2 gałązki
śmietanka kremówka
4 szklanki
Dodatkowo:
cukier brązowy
3 łyżki
cukier biały
3 łyżki
masło
50 g
brzoskwinia
3-4 sztuki

Przepis i zdjęcie: Daria Zarówna

Krok 1

Mleko skondensowane podgrzewamy w rondlu z grubym dnem na wolnym ogniu. Stopniowo dodajemy kajmak i gałązki rozmarynu. Nie zagotowujemy. Przecedzamy przez sitko, aby uniknąć igieł rozmarynu. Ubijamy ¾ śmietanki, a następnie łączymy ją z masą kajmakową. Umieszczamy w pojemniku i zmrażamy przez 4-5 godzin.

Krok 2

Rozpuszczamy cukier w rondlu, dodając odrobinę wody. Gotujemy, aż dojdzie do skarmelizowania. Zdejmujemy masę z ognia, dodajemy masło. Delikatnie mieszamy. Łączymy z pozostałą śmietanką. Pozostawiamy do ostygnięcia. Pokrojone w ósemki brzoskwinie polewamy sosem na 30 minut przed podaniem.

Krok 3

Lody serwujemy z porcją karmelowych brzoskwiń. Opcjonalnie owoce można przed podaniem podgrzać na patelni grillowej, lekko oprószone cukrem trzcinowym.

Sprawdź też:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk