czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
słodzone mleko skondensowane
120 ml
schłodzona śmietanka 36%
200 ml
tahini
4 łyżki
rum lub brnady
4 łyżki
Do posypania:
uprażone ziarna sezamu
3 łyżeczki
Przepis i zdjęcie: Ania Włodarczyk
Krok 1
W dużej misce łączymy mleko skondensowane i śmietankę. Ubijamy, aż masa stanie się puszysta (ale nie bardzo sztywna). Do tahini dodajemy 2 łyżki masy śmietanowej i dokładnie mieszamy. Tak powstałą miksturę przelewamy do masy śmietanowej. Dodajemy alkohol i delikatnie mieszamy.
Krok 2
Przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy przez noc. Po wyciągnięciu lodów z zamrażarki czekamy 5 minut. Nakładamy do miseczek, każdą porcję posypując uprażonym sezamem.
Tip:
Pastę tahini można kupić, ale też zrobić samodzielnie: na patelni prażymy na złoto szklankę ziaren sezamu, a następnie miksujemy na gładką masę z 2 łyżkami oleju sezamowego albo słonecznikowego.