Kukbuk
Kukbuk
Lemoniada truskawkowa z miodem i bazylią (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada z truskawkami, miodem i bazylią

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
truskawki
500 g
cytryna
2 sztuki
płynny miód
3 łyżki
bazylia
garść świeżych listków + gałązka do podania
kostki lodu
do padania
woda niegazowana
750 ml

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Krok 1

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Kilka sztuk zostawiamy do podania z gotową lemoniadą. Pozostałe owoce kroimy na kawałki i wkładamy do malaksera.

Krok 2

Cytryny sparzamy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy do truskawek. Do malaksera wlewamy miód i wrzucamy garść listków bazylii. Miksujemy.

Krok 3

Powstałą bazę lemoniady przecieramy przez sito, przelewamy do słoika i chłodzimy w lodówce przez 2-3 godziny.

Krok 4

Do dzbanka wlewamy bazę lemoniady, wrzucamy kostki lodu i wkładamy gałązkę świeżej bazylii. Wlewamy wodę niegazowaną. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk