Kukbuk
Kukbuk

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Lemoniada imbirowa (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada imbirowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
cytryna
4 sztuki
pomarańcza
1 sztuka
cukier biały
100 g
imbir
1 centymetrowy kawałek
bezalkoholowe piwo imbirowe
330 ml
kostki lodu
do podania
woda gazowana
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

 

Krok 1

Cytryny i pomarańczę sparzamy. Zostawiamy ½ cytryny i kawałek pomarańczy do podania lemoniady. Przy użyciu obieraczki do warzyw z 1 cytryny skrawamy skórkę. Z cytrusów wyciskamy sok, który łączymy z cukrem – podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż słodzik całkowicie się rozpuści. Syrop studzimy.

Krok 2

Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W dużym słoiku łączymy syrop cytrusowo-cukrowy, skórkę z cytryny, plasterki imbiru i piwo bezalkoholowe. Mieszamy. Jeśli mamy czas, możemy bazę lemoniady wstawić na noc do lodówki, żeby smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Krok 3

Do wysokiej szklanki wkładamy kawałki cytryny i pomarańczy. Wlewamy bazę lemoniady. Wkładamy kostki lodu i wlewamy do szklanki wodę gazowaną.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk