Kukbuk
Kukbuk
Lemoniada imbirowa (fot. Maciej Niemojewski)

Lemoniada imbirowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
cytryna
4 sztuki
pomarańcza
1 sztuka
cukier biały
100 g
imbir
1 centymetrowy kawałek
bezalkoholowe piwo imbirowe
330 ml
kostki lodu
do podania
woda gazowana
według uznania

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

 

Krok 1

Cytryny i pomarańczę sparzamy. Zostawiamy ½ cytryny i kawałek pomarańczy do podania lemoniady. Przy użyciu obieraczki do warzyw z 1 cytryny skrawamy skórkę. Z cytrusów wyciskamy sok, który łączymy z cukrem – podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż słodzik całkowicie się rozpuści. Syrop studzimy.

Krok 2

Imbir obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W dużym słoiku łączymy syrop cytrusowo-cukrowy, skórkę z cytryny, plasterki imbiru i piwo bezalkoholowe. Mieszamy. Jeśli mamy czas, możemy bazę lemoniady wstawić na noc do lodówki, żeby smaki dobrze się ze sobą połączyły.

Krok 3

Do wysokiej szklanki wkładamy kawałki cytryny i pomarańczy. Wlewamy bazę lemoniady. Wkładamy kostki lodu i wlewamy do szklanki wodę gazowaną.

Więcej podobnych przepisów:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk